Cesta železnej opony

Cesta železnej opony

V našej reportáži Vám predstavíme časť cyklistickej trasy, ktorá vedie od Barentsovho mora na severe Európy až po Čierne more na jej juhu.

Je dlhá asi 9500 kilometrov. Ešte nie je v celej dĺžke vyznačená, na Slovensku však už je a putujú po nej cykloturisti. Ak sa po nej vydáte, zažijete divočinou bez ľudských obydlí aj cez husto obývané a rozvinuté oblasti, vedie po horách aj po rovine, pozdĺž morského pobrežia aj popri riekach, poza malé dedinky aj cez veľké mestá. A aj cez naše hlavné mesto – Bratislavu. Začali sme pri Moste Slobody, novootvorenom moste pre cyklistov a peších, ktorý vedie z Devínskej Novej Vsi k rakúskemu kaštieľu Schlosshof. Tento most v októbri získal Cenu verejnosti v architektonickej súťaži CEZAAR. Na asi 20 kilometrový úsek Ladislava Eliaša zobral cyklosprievodca Tomáš Dedinský.

101411150940-Elias-Cesta-Zeleznej-opony1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Slovensko vstupuje táto cesta cez hraničný priechod Hohenau – Moravský Sv. Ján a prebieha v menšej či väčšej vzdialenosti od hranice popri obciach Malé Leváre a Gajary cez Suchohrad, Záhorskú Ves, Vysokú pri Morave, Devínsku Novú Ves a Devín do Bratislavy a odtiaľ cez Petržalku do rakúskeho  mestečka Kittsee. Ak chcete absolvovať celú slovenskú časť, počítajte s dĺžkou vyše 87 kilometrov. Vedie po asfaltových cestách s rôznou kvalitou, zväčša s minimálnou alebo nijakou premávkou automobilov.  Je značená štandardným slovenským systémom cykloznačenia (ako červená cyklotrasa). Ale vráťme sa priamo na cyklotrasu. S cyklosprievodcom Tomášom Dedinským sa Ladislav Eliaš ocitol na rušnej ceste.

101411150950-Elias-Cesta-Zeleznej-opony2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cesta Železnej opony je súčasťou EuroVelo, siete diaľkových cyklistických trás naprieč Európou. Táto sieť sa skladá z 15 cyklotrás, Cesta Železnej opony má v nej číslo 13. Sieť EuroVelo spravuje Európska cyklistická federácia. Národným koordinátorom EuroVelo na Slovensku je Slovenský cykloklub. Slovenským partnerom projektu je Nadácia Ekopolis, cieľom je ďalší rozvoj Cesty Železnej opony v jej strednej a južnej časti (v úseku Rakúsko - Grécko).

 

Na fotkách:

  1. Pamätná tabuľa
  2. Cyklomost Slobody
  3. Areál cyklomostu
  4. Symbolika Železnej opony
  5. Pamätník celý zo železa
  6. Pod hradom Devín
  7. Pamätník Železnej opony
  8. Areál pod hradom Devín
  9. Areál pod hradom Devín
  10. Ďalší symbol Cesty Železnej opony
  11. Oddych pri Dunaji
  12. Značkovaná cyklotrasa
  13. Bratislavský ostrov vody – Sihoť
  14. Komplikovanejší úsek cyklotrasy
  15. Most Lafranconi
  16. Cyklotrasa medzi dvoma mostami
  17. Most SNP
  18. Možnosti cyklovýletov
  19. Z mostu SNP

Galéria

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Ladislav Eliáš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame