Najväčšie online nástrahy súčasnosti

Najväčšie online nástrahy súčasnosti

Zajtra (30.11.) je Deň počítačovej bezpečnosti, my jej však budeme venovať celý aktuálny Seriál týždňa. Podľa viacerých prieskumov totiž máme v tejto oblasti čo doháňať a množstvo hrozieb neustále narastá. Dáša Omastová sa preto rozprávala s odborníkmi a poradí, na čo si dávať pozor.

Najväčšie online nástrahy súčasnosti - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes (30.11.) je Deň počítačovej bezpečnosti a my jej venujeme aj aktuálny Seriál týždňa. Hoci neustále počúvame o prevencii a obozretnosti v online priestore, ľudí, ktorí sa nechajú nachytať, je stále dosť. Dlhoročnou slabinou sú napríklad heslá. Slovo má Dáša Omastová.

Najväčšie online nástrahy súčasnosti - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V smartfónoch máme súkromné fotky, konverzácie a aj prácu. V porovnaní s klasickými počítačmi však ich ochrane venujeme len minimálnu pozornosť, čo láka útočníkov. Dáši Omastovej to potvrdil odborník Kaspersky na bezpečnosť technológií Miroslav Kořen:

Najväčšie online nástrahy súčasnosti - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pri každej návšteve online sveta po sebe zanechávame takzvané digitálne stopy. Viaceré pridávame vedome, napríklad fotky a texty na sociálnych sieťach. Ďalšie – trebárs o našom zariadení či aktivite - sa ukladajú automaticky. Ako takéto stopy aspoň trochu zahladiť zisťovala Dáša Omastová.

Najväčšie online nástrahy súčasnosti - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aktuálny Seriál týždňa sme venovali najväčším online nástrahám súčasnosti. Nejde len o rôzne počítačové vírusy, krádeže údajov či peňazí - veľkou hrozbou sú tiež hoaxy a dezinformácie. Ako proti nim bojovať? Aj na to sa odborníkov spýtala Dáša Omastová.

Najväčšie online nástrahy súčasnosti - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Dáša Omastová; Foto: PIXABAY/JoshuaWoroniecki

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame