Dezinformácie v čase vojenskej agresie

Dezinformácie v čase vojenskej agresie
Boje nie sú iba na Ukrajine, ale aj v online priestore. Ľuboš Greguš z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity svätého Cyrila a Metoda v Trnave.

Ľuboš Greguš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Informácie a dezinformácie sú teda tiež nebezpečnými zbraňami. Čo všetko môžu spôsobiť, ale aj ako im čeliť prípadne vzdorovať rozoberieme v aktuálnom Seriáli týždňa s Dášou Omastovou. Začíname ale pohľadom do minulosti.

Dezinformácie v čase vojenskej agresie - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dezinformácie dokážu napáchať veľké škody a ich vplyv neustále rastie, čo vidíme aj počas aktuálnej situácie na Ukrajine. Ako takýto systém nepravdivých správ vlastne funguje sa odborníkov spýtala Dáša Omastová.

Dezinformácie v čase vojenskej agresie - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Správ o tom, čo sa deje na Ukrajine, je v týchto dňoch naozaj veľa, no to isté platí aj o dezinformáciách, a práve preto sme na túto tému zamerali aj aktuálny seriál. Aké nepravdy sa momentálne najviac šíria a prečo? To už povie Dáša Omastová.

Dezinformácie v čase vojenskej agresie - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dezinformačná scéna nespí a vojna o náklonnosť verejnosti je intenzívna aj v online priestore. Aké sú jej ciele a aké využíva prostriedky povie v dnešnej časti aktuálneho seriálu o dezinformáciách Dáša Omastová.

Dezinformácie v čase vojenskej agresie - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S vojnou na Ukrajine internet zaplavilo obrovské množstvo správ. Časť z nich však nie je pravdivá a slúži len na to, aby ovplyvnila nálady v spoločnosti a s nimi aj priebeh konfliktu. Dezinformáciám sme venovali aj náš aktuálny seriál - v záverečnej časti ponúka Dáša Omastová niekoľko rád pre každého, kto sa nimi nechce nechať opantať.


Dezinformácie v čase vojenskej agresie - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Dáša Omastová; Foto: TASR/FREEPIK

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame