O počasí a práci meteorológov

O počasí a práci meteorológov

Hovorí sa, že debatu, ktorá viazne, môže zachrániť už len rozprávanie o počasí. Ovplyvňuje totiž celý rad našich činností a sledujeme ho čoraz viac aj preto, lebo nám extrémnymi výkyvmi dáva pocítiť prejavy klimatickej zmeny. Zároveň si tento týždeň pripomenieme aj Svetový deň meteorológie a tak sme sa počasiu rozhodli venovať aktuálny seriál. Slovo má Eva Pribylincová.

O počasí a práci meteorológov - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na úvod tejto časti aktuálneho seriálu o počasí a práci meteorológov jedno výročie. Meteorologická stanica Bratislava-letisko vznikla pred sto rokmi. U nás je to jeden z klimatologicky najdôležitejších bodov na mape staničnej siete. Eva Pribylincová oslovila meteorológa a klimatológa Juraj Pecha.

O počasí a práci meteorológov - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Momentálne u nás prevláda pomerne stabilné počasie a nemalo by sa meniť ani v najbližšie dni. Zrážok bude menej a viac slnka, no v noci stále mráz. Toľko k aktuálnej predpovedi. V dnešnej časti seriálu sa ale na počasie pozrieme trochu inak. Pokračuje Eva Pribylincová.

O počasí a práci meteorológov - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V oblasti meteorológie máme u nás ozajstné kapacity. Napríklad v dnešnej časti seriálu zaznie aj profesor Milan Lapin, ktorý sa už vyše 25 rokov zaoberá najmä zmenami klímy. Koordinoval viaceré výskumné a vedecké projekty, bol predsedom Slovenského národného klimatického programu a členom medzinárodného tímu okolo Ala Gora, ktorý v decembri 2007 získal Nobelovu cenu. Pokračuje Eva Pribylincová.

O počasí a práci meteorológov - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno ste začiatkom roka zachytili informáciu britských klimatológov, podľa ktorých má byť tento rok jedným z najteplejších v dejinách ľudstva. Sucho pociťujeme u nás už aj teraz, teda začiatkom jari a Eva Pribylincová o ňom bude o nedostatku vlahy hovoriť aj v poslednej časti aktuálneho seriálu o meteorológii:

O počasí a práci meteorológov - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Eva Pribylincová; Foto: PIXABAY/fietzfotos

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame