Príbeh posledného šéfa Štátnej bezpečnosti Alojza Lorenca. Dá sa odstúpiť od zmluvy s diablom?

Príbeh posledného šéfa Štátnej bezpečnosti Alojza Lorenca. Dá sa odstúpiť od zmluvy s diablom?

Príbeh posledného šéfa Štátnej bezpečnosti Alojza Lorenca - Dá sa odstúpiť od zmluvy s diablom?

"Vtedy by som sa ako Faust upísal každému," govorí po rokoch o svojich začiatkoch bývalý šéf komunistickej štátnej bezpečnosti Alojz Lorenc.

Krátko po nežnej revolúcii sa dostal za svoje pôsobenie do vyšetrovacej väzby na Pankráci.

Ocitol sa na rovnakom mieste, kde pred štyridsiatimi rokmi čakali na svoj ortieľ Milada Horáková či Heliodor Píka. To však boli celkom iné časy, prízvukoval v nespočetných rozhovoroch.

"Nemôžem za 50.roky ani rok 68,"bránil sa.

Svoju kariéru rozbiehal počas normalizácie a režimu, ktorý mal na svojom konte počas svojej existencie stovky tisíc politických perzekúcii a stovky ľudí zavraždených na hraniciach, slúžil vo vysokej funkcii až do jeho konca.

"Nič nezákonné som na tom vtedy nevidel," tvrdil.

Hovoril o sebe, že je formalista a rešpektoval vždy len platné zákony. Rozhodnutie ponovembrového českého súdu v Tábore, ktorý mu za jeho konanie vymeral štyri roky, však prijať odmietol.

"Nestíhal som sa ja ako osoba za svoje činy, stíhala sa funkcia," hovoril.

V decembri 1989 mal dať pokyn na zničenie tisícok strán spisov Štátnej bezpečnosti, čím sa podľa historikov stratila možnosť vyšetriť a potrestať viaceré totalitné zločiny.

Posledný šéf Štátnej bezpečnosti, ktorý býva radšej označovaný za prvého námestníka federálneho ministerstva vnútra, mal v čase nežnej revolúcie päťdesiat rokov. No aodnes je symbolom nevyrovnania sa s našou minulosťou.

Prečo sa vlastne rozhodol človek, ktorého na začiatku označovali za talentovaného matematika a neskôr sa stal aj autorom šifrovacieho prístroja, spojiť svoj život s totalitnými bezpečnostnými zložkami? A nikdy nezáhal o správnosti svojho konania?

Aj o tom budeme hovoriť v novej rozhlasovej relácii z cyklu Štátna bezpečnosť prísne tajné. Počuť v nej budete jeho vlastnú reflexiu týchto udalostí, ale aj ľudí, ktorým Štátna bezpečnosť zničila život.

Rozhlasová relácia nadväzuje na rovnomenný televízny cyklus, jej prvú časť pripravili Soňa Gyarfašová a Pavol Prelovský.

Príbeh posledného šéfa Štátnej bezpečnosti Alojza Lorenca. Dá sa odstúpiť od zmluvy s diablom? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Lorenc-UPN.jpg

Foto: Ústav pamäti národa, personálny spis Alojza Lorenca

Autorka: Soňa Gyarfašová; Foto: Ústav pamäti národa

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame