Špeciálny vývar na nedeľný obed

Špeciálny vývar na nedeľný obed

Čo budete variť cez víkend? Inšpirujte sa ďalším členom našej rádiovej rodiny web editorkou Rádia Slovensko Monikou Domovcovou. Má recept na špeciálny vývar na nedeľný obed.

Špeciálny vývar na nedeľný obed Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Poctivý domáci vývar

Základom je trpezlivosť, keďže čaro spočíva v dlhej príprave. Mäso a kosti vložíme do hlbokého hrnca, ja používam 6-litrový. Doplníme vodou a privedieme pomaly k varu. Sitkom pozbierame zrazené bielkoviny (penu), prikryjeme pokrievkou, stíšime a pomaly varíme cca 5 hodín.

Pripravíme si čerstvú koreňovú zeleninu: mrkvu, kaleráb, petržlen, zeler, pór, jednu malú papriku alebo baraní roh, ak máme, ďalej pár hlavičiek ružičkového kelu alebo listy kapusty, v lete môžeme použiť hrášok, pokojne aj hrsť celých strukov. Po tých približne piatich hodinách pridáme na kocky nakrájanú zeleninu, ktorú varíme 30 až 40 minút. Dochutíme soľou, korením (nové a celé čierne), môžeme pridať bobkový list, čerstvé listy ligurčeku, hrsť petržlenovej vňate, ktorú sme zviazali a po odstavení ju vyberieme. Pri podávaní si ho môžeme dochutiť aj nadrobno nakrájanou pažítkou a chilli papričkou. K vývaru sa vynikajúco hodia domáce rezance, ktoré si pripravíme od oka z vajíčka, hrubej múky a štipky sopli. Vyvaľkáme si natenko cesto a nakrájame potrebnú šírku. Zavaríme ich a podávame. Dobrú chuť!

Autorka: Gabriela Angibaud FOTO: Monika Domovcová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame