Olivový olej

Olivový olej

Jeseň je časom zberu olív, je to obdobie od októbra do konca decembra. Výrobcovia kvalitného oleja nenechajú olivy prezrieť až do čiernej farby. Síce vtedy natočia viac oleja, ale väčšina živín, ktoré majú práve zelené olivy, sa stratí. Petra Bernasovská sa rozprávala o olivovom oleji s Michalom Kucharovičom, ktorý je zakladateľom prvej slovenskej oleotéky. Zároveň je odborníkom v oblasti identifikovania kvalitných olivových olejov.

Olivový olej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedeli ste, že oliva je ovocie? Je asi 200 druhov olív a každá môže chutiť inak, čo sa neskôr prenesie do chuti oleja. Milovníkom olivového oleja a zároveň aj odborníkom v tejto oblasti je Michal Kucharovič. Petra Bernasovská sa ho pýtala aj na to, ako si vyberať kvalitný olivový olej a aké faktory tu zohrávajú úlohu.

Olivový olej - kvalita Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Olivový olej je nielen chutný, ale má aj antibakteriálne vlastnosti. Pomáha v boji proti zápalom a chráni cholesterol v krvi pred oxidovaním. To znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Takže ak chcete potešiť nielen svoj mlsný jazýček, ale aj srdce, určite majte v kuchyni olivový olej. Petra Bernasovská sa rozprávala so znalcom olivových olejov Michalom Kucharovičom aj o tom, aké je správne skladovanie, aby sa ochránilo čo najviac prospešných látok.

Olivový olej - skladovanie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Olivový olej je nazývaný tekutý zázrak. Je považovaný za jednu z najzdravších surovín na svete. Olivový olej je bohatý zdroj antioxidantov, obsahuje veľké množstvo mononenasýtených kyselín a vitamín E. Lyžička extra panenského oleja denne chráni pred infarktom a srdcovými chorobami, spomaľuje starnutie a zlepšuje citlivosť na inzulín. Dokonca vraj pomáha pri chudnutí. Štúdia na vzorke sedemtisíc ľudí ukázala, že aj pri konzumácii väčšieho množstva olivového oleja sa nepreukázalo zvýšenie hmotnosti. O tomto tekutom zázraku sa Petra Bernasovská rozprávala so znalcom olivových olejov a zakladateľom prvej slovenskej oleotéky Michalom Kucharovičom.

Olivový olej - výber Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto CANVA (66).jpg

Autorka: Petra Bernasovská, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame