Kuchyňa Blízkeho východu

Kuchyňa Blízkeho východu

Peter Gregor je cestovateľ, ktorý rád navštevuje miesta, kam sa väčšinou turisti boja chodiť. Nedávno sa vrátil z Afganistanu, kde zažil aj zemetrasenie. Petre Bernasovskej porozprával aj o príjemnejších stránkach tejto krajiny. Afgánci patria k najpohostinnejším národom sveta, takže reč bola aj o tom, čo tam jedol.

Kuchyňa Blízkeho východu - Afganistan Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jemen sa kedysi pýšil prezývkou Arabia Felix, teda „šťastná Arábia“. Za posledné roky ho zjazvila vojna a o šťastí sa rozprávať nedá, ale stále patrí medzi najunikátnejšie a najzaujímavejšie krajiny Arabského polostrova. Púštne mrakodrapy, kráľovná zo Sáby, historické ruiny, zelené oázy či unikátna Sokotra. Ale dnes sa pozrieme tejto krajine „pod zúbky“ s cestovateľom Petrom Gregorom, ktorý tvrdí, že v Jemene ochutnal najlepšiu kuchyňu, akú kedy zažil. Rozprávala sa s ním Petra Bernasovská.

Kuchyňa Blízkeho východu - Jemen Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kuchyňa blízkovýchodného Jordánska patrí medzi chutné zážitky, ktoré umocňujú atmosféru krajiny. Tradičný beduínsky mansaf, musakhan, makluba, známy falafel, či raňajkový Foul. Jordánci veľmi radi jedia, a tak nie je problém nájsť aj tradičné či lokálne jedlá. Petre Bernasovskej o nich porozprával cestovateľ Peter Gregor.

Kuchyňa Blízkeho východu - Jordánsko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň nás sprevádza po Blízkom Východe cestovateľ Peter, ktorý rád navštevuje miesta, kam sa väčšinou turisti boja chodiť. Napríklad Somálsko. Vedeli ste, že najchudobnejší Somálčania poznajú iba jednoduchú stravu založenú na ťavom mlieku? To sa líši od kravského tým, že obsahuje vitamín C, čím umožňuje pastierom v púšti prežiť. Petre Bernasovskej porozprával aj o somálskej kuchyni a jej zaujímavostiach.

Kuchyňa Blízkeho východu - Somálsko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak ste vegetariáni a do úst by ste nedali nič, čo sa len mihne okolo mäsa, na svoje si prídete v Indii. India má najväčšiu populáciu vegetariánov na svete. Z náboženských alebo osobných dôvodov 20 až 40 % Indov neje mäso. Hinduizmus a džinizmus sú dve z najvýznamnejších náboženstiev, ktoré v Indii praktizujú vegetariánstvo. Je tak rozšírené, že mnohé reštaurácie majú špecializované vegetariánske menu. O ich kuchyni sa rozprávala Petra Bernasovská s cestovateľom Ľubošom Fellnerom.

Kuchyňa Blízkeho východu - India Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Petra Bernasovská FOTO: freepik/vecstock

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame