Zelerová polievka s cícerom

Zelerová polievka s cícerom

Keď sa povie zeler, niekto by možno aj zaváhal. Pridajte k tomu cícer a je z toho skvelá polievka. Recept zohnala Barbara Štubňová:

Zelerová polievka s cícerom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zelerová polievka s cícerom

Ingrediencie na 3 porcie:

1 hrnček celozrnného bulguru

2 – 3 PL olivového oleje

1 cibuľa – nadrobno nakrájaná

3 stonky zeleru – nakrájaný na plátky

1 l zeleninového vývaru alebo do polievky pridáte vodu a dochutíte bylinkovou soľou, resp. zdravším bujónom bez konzervantov

400 g vareného alebo konzervovaného cíceru (zliať a prepláchnuť)

Hrsť koriandru

Zelerová vňať

3 – 4 krajce celozrnného chleba

150 g kyslej smotany alebo hustého bieleho jogurtu

Soľ, korenie

Bylinková soľ podľa chuti, prípadne čili

Postup: Bulgur zalejte vodou v pomere 1 : 3 – bulgur : voda, osoľte a priveďte do varu. Varte do mäkka, čo trvá asi 10 – 15 minút. Vo väčšom hrnci rozohrejte olej, pridajte na drobno nasekanú cibuľu, na plátky nakrájaný zeler a opekajte cca 5 – 7 minút, kým sa zelenina nezatiahne a nezačne mäknúť. Prilejte vývar (vodu) a priveďte k varu. Znížte teplotu, pridajte cícer a varte ešte cca 5 minút, aby sa cícer prehrial a začal mierne rozpadať. Dochuťte soľou.

Koriander a zelerovú vňať nasekajte na hrubo. Chlieb nakrájajte na kocky a na panvici na troche oleja opečte do zlatista. Dochuťte bylinkovou soľou – napr. kombinácia bylinky, soľ, sušený cesnak. Opečte do zlatista.

Polievku rozdeľte do tanierov. Podávajte s bulgurom, s kockami opečeného chleba, koriandrom, nasekanou zelerovou vňaťou a bielym jogurtom alebo smotanou. Podľa chuti pridajte čili.

polievka-cicerova-freepik.jpg

Autorka: Barbara Štubňová FOTO: freepik

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame