Recepty na vianočný stôl

Recepty na vianočný stôl

V Chutne vám budeme prezrádzať celý týždeň recepty na vianočný stôl. Môžete sa nechať inšpirovať Gabrielou Angibaud a našimi kolegami.

Recepty na vianočný stôl Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Monikin vianočný nealkoholický drinčík

Uvaríme si pol litra šípkového čaju. Môžeme použiť čaj z obchodu, alebo použijeme domáce sušené šípky, čajík potom precedíme, aby v ňom neboli zrniečka. Spolu s deťmi si nakrájame ovocie – pomaranče, mandarínky, jabĺčka, čučoriedky, môžeme použiť aj mrazené ovocie (ríbezle, maliny, bobuľové ovocie). Ovocie vložíme do hrnca, zalejeme uvareným čajom, pridáme jeden kúsok celej škorice a podľa chuti 2 klinčeky. Prilejeme ešte pol litra jablkového alebo pomarančového džúsu. Necháme drinčík prevrieť, nalejeme do pohárikov a podávame.

Fantázii sa medze nekladú, uvarte svoj obľúbený čaj, dochuťte ho domácim malinovým či zázvorovým sirupom, bobuľovým ovocím, pridajte opäť škoricu, klinček, nechajte prevrieť a podávajte.

vianoce-recepty-caj-freepik-kamranAydinov.jpg

FOTO: freepik/KamranAydinov


Vianočné tipy Ľudovíta Jakubove

V Chutne celý týždeň pre vás varia tí, ktorí varia aj program Rádia Slovensko. S Gabrielou Angibaud.

Vianočné tipy Ľudovíta Jakubove Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gravlax - švédsky recept

Použijeme soľ, cukor, korenie, jedna k jednej. Pridať môžeme aj bylinky alebo cviklu. Lososa obalíme, necháme postáť 48 hodín. Potom nakrájame na plátky a podávame so švédskou horčicovo-medovo-kôprovou omáčkou.

Krevety

Potrebujeme hotové krevety, predvarené bez hlavičky. Tie po dĺžke prekrojíme a zohrejme na masle s cesnakom a podávame. Oboje so sendvičom.

Príloha

Klasický zemiakový šalát. Namiesto majonézy sa však dá z väčšej časti použiť jogurt a majonézy dáme asi jednu tretinu. Základom sú zemiaky a v rovnakom pomere mrkva, vajíčko, uhorky, cibuľa. Kto nemá rád surovú cibuľu, tak ju nasoľte, nechajte postáť a potom dajte do uhorkovej vody. Cibuľa tak zjemnie.

majonezovy-salat-freepik-azerbaijan_stockers.jpg

FOTO: freepik/azerbaijan_stockers


Malinové guľôčky z ovsených vločiek

Bez techniky by nás nebolo počuť. Janka Mikovičová pridáva tiež ingrediencie do programu Rádia Slovensko a Gabriele Angibaud prezradila aj recept, ktorý má pôvod v severských krajinách.

Malinové guľôčky z ovsených vločiek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme

200 g ovsených vločiek (môžu byť aj bezlepkové), 120 g masla, 60 g trstinového cukru, 2 PL kakaa, 2 PL silnej čiernej kávy, 1 PL malinového džemu, pár kvapiek vanilkového extraktu, 25 g lyofilizovaných malín

Postup: Vločky pre zjemnenie trochu rozmixujeme. Rovnako aj trstinový cukor. Kávu uvaríme vo vode. Postupne pridávame maslo, kakao, cukor, malinový džem a extrakt. Vytvarujeme guľôčky, ktoré obaľujeme v jemne rozmrvených malinách.

dezert-gulky-freepik-KamranAydinov.jpg

FOTO: freepik/KamranAydinov


Vianočná šošovicová polievka

Celý týždeň varíme s tými, ktorí varia aj program Rádia Slovensko. S Gabrielou Angibaud sa podelili o svoje kulinárske skúsenosti.

Vianočná šošovicová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Postup: Na repkovom oleji si speníme nadrobno nakrájanú 1 väčšiu cibuľu. Po chvíli pridáme na kocky nakrájané 2 – 3 väčšie zemiaky (obmena: kto má rád sladšiu šošovicovú polievku, môže pridať nakrájané batáty namiesto zemiakov), premytú a odkvapkanú červenú šošovicu (približne 400 g). Chvíľu miešame, dochutíme podľa chuti soľou, mletou rascou, bobkovým listom, zalejeme vodou a varíme. Môžeme sledovať, ako polievka mierne hustne varením šošovice. Červenú šošovicu možno ľahko rozvariť, preto polievku sledujeme. Medzitým si nakrájame na polovice sušené slivky a pridáme ich do hrnca. Pripravíme si smotanu na varenie, do ktorej vmiešame jednu lyžicu polohrubej múky, dbáme, aby neostali hrudky. Pred dovarením vlejeme do polievky, premiešame, necháme prevrieť a vypíname. Šošovicovú polievku ochutnáme a môžeme dosoliť aj dochutiť octom. Dobrú chuť!

polievka-sosovicova-freepik-chandlervid85.jpg

FOTO: freepik/chandlervid85


Vianočné tipy na polievky a ryby od Ľudovíta Jakubove

Naši kolegovia sa s ľahkosťou zvŕtajú v štúdiách ráno, cez deň, v noci a šikovne im to ide aj v kuchyni. Gabriela Angibaud od nich získala aj tieto tipy, ako urobiť klasické jedlá na Vianoce trochu inak.

Vianočné tipy na polievky a ryby od Ľudovíta Jakubove Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hríbová polievka

Zmeniť ju môžete tak, že do hríbovej polievky dáte dubáky, kozáky a jednu tretinu hlivy ustricovej. Klasicky nechýba cibuľa, cesnak, zemiak a pridať môžete aj mrkvu. Po uvarení ju vyberte von, aby nekazila polievku svojou hnedou farbou.

Kapustnica

Rovnako do nej môžete dať mrkvu a takisto ju neskôr vyberiete. Údené mäso a klobásku varte v celku a nakrájajte ich až po dovarení.

Ryba na Vianoce: sumček africký

Je to sladkovodná ryba a chovaná na Slovensku. Dá sa použiť ako kuracie mäso. Môžete z neho urobiť rezne v trojobale. Treba ho kúpiť bez kože, pretože sa jej ťažko zbavuje.


Autorka: Gabriela Angibaud

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame