Naši a svetoví: Otokar Grošek

Naši a svetoví: Otokar Grošek

Verili by ste, že kryptografia, veda o utajovaní obsahu správ je stará už viac ako 4 tisíc rokov? V minulosti sa šifry spájali najmä so špionážou či vojnou. Dnes v ére internetu sa týka asi každého z nás. Už sme prestali žiť v anonymite. Kto chce, zistí si o nás takmer všetko.  Dá sa proti tomu chrániť?  Profesor Otokar Grošek,  z Fakulty elektrotechniky a informatiky, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave sa takejto ochrane venuje už veľmi dlho. A  úspešne. Vlani získal cenu NATO a minulý týždeň aj cenu Vedec roka 2018  v kategórii Osobnosť medzinárodnej spolupráce.  Medzi prvými gratulantmi bola aj Ľubica Hargašová.

Naši a svetoví: Otokar Grošek - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Najväčší vyhľadávač informácií na internete  v týchto dňoch oslavuje 30 rokov svojho pôsobenia na trhu. Radi ho využívame, ale aj on nás. Ak máme internet v telefóne , vie sa o každom našom pohybe. Odfotíme sa a o chvíľku nám príde fotka umelecky upravená. Stalo sa vám to? Preľakli ste sa? Kto si dovolil vojsť do vášho súkromného albumu? Ako chrániť počítač doma pred zvedavcami? Tiež podobným spôsobom? Aj o tom sa s profesorom Otokarom Grošekom rozprávala Ľubica Hargašová.

Naši a svetoví: Otokar Grošek - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Profesor Otokar Grošek,  je autorom mnohých  učebníc a publikácií o kryptológii . Možno v budúcnosti  by mohol napísať aj beletriu na túto tému.  Podkladov má dosť, aj osobných skúseností.  Ale Ľubica Hargašová zistila , že jeho záujem sa uberá  trochu iným smerom. O chvíľku nám to prezradí.

Naši a svetoví: Otokar Grošek - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Ľubica Hargašová; Foto: NATO

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame