Holiny

Holiny

Lesy mnohí pokladajú za samozrejmosť – že ich máme, že ich môžeme využívať na rekreáciu a že rastú tam, kde rastú. A niekedy si les všimneme až keď sa stratí. Zbadáme totiž akoby čiaru, kde sa ten les končí a je nám jasné, že kedysi tam bol. Týmto plochám hovoríme holiny. O tom, ako vznikali, bude Marcel Hanáček hovoriť tento týždeň:

Holiny - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď častejšie jazdíte autom cez Čertovicu, určite ste si všimli holé kopce okolo cesty. Už na pohľad je jasné, že kedysi tam bol les, ktorý vyrúbali naši predkovia pre rudu a drevo na zabezpečenie banskej činnosti. Keď ostali kopce holé, rýchlo ich zalesnili. No dosť nešťastne, pretože tam vysadili smrekový les a stačilo zopár kalamít, aby stromy začali ubúdať. Pokračuje Marcel Hanáček.

Holiny - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nemusíme byť lesníci, aby sme vedeli, ako vyzerá les. A nemusíme byť odborníci, aby sme si všimli miesta, kde kedysi les bol a odrazu tam nie je. Veľké holiny sú aj pri prechádzaní cez Čertovicu. Ale naozaj tam nič nerastie? Odpoveď pozná Marcel Hanáček.

Holiny - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň v našom seriáli o lese hovoríme o niečom, čo ste si určite všimli viacerí – holiny. Holé kopce, na ktorých bol kedysi les a dnes tam nič nerastie. Holiny vznikali nešťastným spôsobom hospodárenia a tiež nešťastnou výsadbou smrekových monokultúr. Dnes už ale vieme, ako na to. Pokračuje Marcel Hanáček.

Holiny - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme boli na Čertovici, kde môžeme vidieť veľké plochy bez lesa, ale na prvý pohľad je jasné, že tam les kedysi bol. Ako sa na tento les dívame dnes? Pokračuje Marcel Hanáček.

Holiny - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Marcel Hanáček; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame