Sloboda v neslobode 3

Sloboda v neslobode 3

Sloboda očami tajného kňaza a disidenta Petra Lea Rúčku.

Náš dnešný hrdina sa pred 30 rokmi, v prelomovom roku 1989 dostal do Ríma a domov sa vrátil už priamo do revolučného diania. Režim ho tam pustil na pár dní v poslednej fáze svojho pôsobenia, aj napriek tomu, že ho sledovali a evidovali ako nepriateľskú osobu pod menom opát. Len šesť rokov predtým skončil vo väzení - bolo to v akcii Vír, ktorú namieril komunistický režim proti františkánom. A v deň sviečkovej manifestácie ho Štátna bezpečnosť zatkla znova.

Napriek tomu, práve tam, vo väzení našiel vnútornú slobodu - nielen vďaka Antonovi Srholcovi, ktorý bol jeho učiteľom. S istou dávkou zveličenia hovorí, že perzekúciami ich komunisti nechtiac dostali sa ešte viac do verejného života. V oficiálnom živote pred rokom 1989 kníhtlačiar, v tom ilegálnom tajne vysvätený kňaz, ktorý sa snažil meniť aj svojich väzniteľov. Peter Rúčka dnes hovorí, že aj vytúžená sloboda priniesla pre každého ďalšie výzvy.

Charizmatický kňaz Peter Rúčka, s ktorým sme sa stretli na spomienke na posledné obete režimu a ktorý bol doslova dušou podujatí Konfederácie politických väzňov, sa narodil v roku 1955 a dnes má 64 rokov.

Sloboda v neslobode 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prvú časť seriálu Sloboda v neslobode nájdete tu.
Druhú časť seriálu Sloboda v neslobode nájdete tu.


Autorka a foto: Soňa Gyarfášová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame